Bosses blog

Bosses blog

Vardagsliv...

Rapporter från mig och mina katter...

Receptdags!

MatlagningPosted by Bosse Saturday, January 06 2007 23:02:20

Nu är det på tiden!

Det första jag tänkte bidra med här, är min alldeles egna fantastiskt
goda sallad. Har uppfunnit den själv. Den är så himla god så att jag
skulle kunna tänka mig att leva enbart på den...
Nu är det det här med mått och saker, så noga är det inte. Men jag
skriver ändå in ungefär hur mycket jag brukar använda.
Först här några ord om en av ingredienserna, muskotnöt:

"Muskot är bra på att dämpa fadd smak och istället ge en lite speciell pepprighet. Muskötnöten är en självklart inslag i bechamelsås (vit mjölkbaserad grundsås) och stuvningar, och ingår också i den klassiska franska kryddblandningen "fyra kryddor" (quatre épices) tillsammans med peppar, nejlikor och ingefära som används flitigt till olika köttgrytor mm. Exempel på ingredienser som muskot trivs tillammans med är spenat, morötter, potatis och sötpotatis."
( Texten ovan är från http://www.recepthjalpen.se . )

Ingredienser:

ca ½ liter finstrimlad salladskål
( ½ liter ännu finare strimlad vitkål går också bra. )
3 msk olivolja ( Eller mer. Olivolja är nyttigt! )
1 msk vinäger ( Gärna balsamvinäger )

Här kommer finessen:

ca 2 dl youghurt ( eller Verums hälsofil ) Naturell, ingen jordgubbs-
smak!

Vidare:

Riven muskotnöt ( Efter smak och behag. Testa först, muskoten är
ganska stark! Men god! Ger en väldigt speciell smak.)
Grovmalen svartpeppar ( Här vräker man på så mycket man tycker )

Blanda alltihop i en kastrull, och rör om ordentligt.
Ställ in kastrullen ( eller häll över i en skål ) i kylskåpet.
Efter några timmar, så har kålen mjuknat lite grand, och det är
bara att äta.
Obs! Salt behövs inte, vinägern sätter smak alldeles av sig själv.

Väldigt enkelt, väldigt gott. Passar utmärkt till fisk, till exempel
stekt lax. ( Man kan ha salladen tillsammans med vad som helst,
den exploderar inte om man väljer andra saker :o) )
Ät och njut!

  • Comments(2)//blog.silvris.se/#post23

Att laga god mat

MatlagningPosted by Bosse Sunday, December 31 2006 23:39:27
Ja, då skall jag väl ge mig ut på djupt vatten, då.
Matlagning. Som om vi killar kunde nåt om det...
Jodå, det kan vi!
Min mormor var en hejare på att fixa mat, det var allt möjligt som
serverades. Hon och morfar hade ett pensionat på 50-60-talet i
östegötland, mormor fixade maten, morfar satt och vilade, och gästerna trivdes.
Jag minns speciellt mormors inlagda gurka, i en låg skål med persilja,
ättika och lite socker i.
För att inte tala om kålpudding.
En dag, så hade mormor fixat ihop en jättekålpudding, som skulle
bli middag dagen därpå. Ställd i kylen på avsvalning, så var det
förstås en oemotståndlig frestelse för mig...
På morgonen, så var kålpuddingen borta. Uppäten. Fråga mig inte
hur, jag vet ingenting. För sjutton, jag var bara tio år då. inte kunde väl
jag sätta i mig en hel kålpudding??? Eller.... hehe... Måste vara
preskriberat nu...

Ok, nu är det nyårsafton, skall i morgon börja fresta mina läsare med
lite goda recept. Men det blir bara vegetariskt. Ni får hålla tillgodo med
det. Goda och goda, förresten... Jodå. Det är mycket god mat som jag
lagar. I mitt tycke. Ni får avgöra själva.
I alla fall, så blir det inga animaliska ingredienser förutom ägg, mjölk
och grädde. Om man bortser från fisk, då.
Nu är det 20 minuter kvar till tolvslaget, jag återkommer.
  • Comments(0)//blog.silvris.se/#post16